You are not logged in.

#1 2015-11-27 20:39:52

spacebear
Member
Registered: 2015-11-17
Posts: 10

Hardware mute key doesn't unmute after muting

So my laptop(t430s) has hardware volume keys and I have an issue where if I mute it via button or by XFCE sound manager, I cannot unmute it and have to open up alsamixer to unmute.

any solution?

Offline

#2 2015-11-27 20:44:09

Panda
Member
Registered: 2015-10-30
Posts: 262

Re: Hardware mute key doesn't unmute after muting

@spacebear

Take a look here..

https://forums.bunsenlabs.org/viewtopic.php?id=290

I had a similar issue and going through the process described, it resolved.

If I remember correctly, I changed my 'card_index=1' > 'card_index=0' Then changed it back again and the muting issue stopped.

Edit2:

Also check 'automute' in alsamixer

Last edited by Panda (2015-11-27 20:53:47)


“Yesterday is history, tomorrow is a mystery and today a gift...
That's why they call it the present"

― Master Oogway

Offline

#3 2015-11-27 20:52:50

damo
....moderator....
Registered: 2015-08-20
Posts: 6,732

Re: Hardware mute key doesn't unmute after muting

spacebear wrote:

So my laptop(t430s) has hardware volume keys and I have an issue where if I mute it via button or by XFCE sound manager, I cannot unmute it and have to open up alsamixer to unmute.

any solution?

My (old) Dell laptop volume keys used to need the following workaround:

1) Get the keycode for your mute key with the `xev` command. (Mine is `F7`)

2) Add the following keybind to rc.xml (Mine is Super+F7)

    <!-- Toggle mute -->
    <keybind key="W-F7">
      <action name="Execute">
        <startupnotify>
          <enabled>true</enabled>
          <name>Toggle mute</name>
        </startupnotify>
        <command>amixer set Master toggle</command>
      </action>
    </keybind>

Be Excellent to Each Other...
The Bunsenlabs Lithium Desktop » Here
FORUM RULES and posting guidelines «» Help page for forum post formatting
Artwork on DeviantArt  «» BunsenLabs on DeviantArt

Offline

#4 2015-11-27 22:46:33

hhh
Meep!
Registered: 2015-09-17
Posts: 12,502
Website

Re: Hardware mute key doesn't unmute after muting

Do a forum search for this, there are several threads.

For me, the easiest solution is to remove pulseaudio and just use alsa...

sudo apt-get purge pulseaudio pavucontrol && sudo apt-get install alsa-base

Another solution than the ones already posted is to install xfce4-volumed from our backports repository...
http://pkg.bunsenlabs.org/#jessie-backports

Offline

#5 2015-12-01 20:42:42

spacebear
Member
Registered: 2015-11-17
Posts: 10

Re: Hardware mute key doesn't unmute after muting

Sorry for the late replay, I've tired all the solutions, and none of them work.

aplay -l lists 4 devices for me 1 analog (device 0) and 3 digitals HDMIs.

where as alsamixer only shows 2 devices Intel 0 and thinkpad 29.

I'm not quite sure what the issue is, since I can mute fine, but unmuting with the hardware key doesn't work, nor does volti have to use alsamixer.

Offline

#6 2015-12-01 20:47:11

Head_on_a_Stick
Member
From: London
Registered: 2015-09-29
Posts: 8,759
Website

Re: Hardware mute key doesn't unmute after muting

Did you try @damo's suggestion in post #3?

menu.xml will accept "XF86AudioMute" as the name of the mute key.


“Et ignotas animum dimittit in artes.” — Ovid, Metamorphoses, VIII., 18.

Forum Rules   •   How to report a problem   •   Software that rocks

Offline

#7 2015-12-01 21:02:18

SejmL
Member
From: Sweden
Registered: 2015-11-15
Posts: 41

Re: Hardware mute key doesn't unmute after muting

also, sudo alsactl init in terminal fixes it

Offline

#8 2015-12-01 23:16:53

tknomanzr
BL Die Hard
From: Around the Bend
Registered: 2015-09-29
Posts: 1,057

Re: Hardware mute key doesn't unmute after muting

If you can unmute with a mixer but not with the hardware key on your keyboard, then that would be a mis-configuration of your keyboard. You could try installing xev and see if the kernel is actually picking up that particular key. I have a laptop that does this sort of thing. It's a firmware problem with it and it has to have Windows installed to update the firmware. Ugggh. If xev does detect it is sending out keycodes, then it is likely a hotkey mapping issue somewhere along the line. If not, then you could try to dpkg-reconfigure and try different keyboard configurations. If, like in my case, it ends up being a firmware bug then you need to update firmware, if possible.

Offline

#9 2015-12-02 07:39:09

ohnonot
...again
Registered: 2015-09-29
Posts: 5,568

Re: Hardware mute key doesn't unmute after muting

is xfce4-volumed responsible for this sort of stuff?
do the other (volume) keys work?


Give to COVAX! Here or here. (explanation)
My Repos: notabug | framagit

Offline

#10 2015-12-02 07:46:03

Head_on_a_Stick
Member
From: London
Registered: 2015-09-29
Posts: 8,759
Website

Re: Hardware mute key doesn't unmute after muting


“Et ignotas animum dimittit in artes.” — Ovid, Metamorphoses, VIII., 18.

Forum Rules   •   How to report a problem   •   Software that rocks

Offline

#11 2015-12-02 14:01:50

tknomanzr
BL Die Hard
From: Around the Bend
Registered: 2015-09-29
Posts: 1,057

Re: Hardware mute key doesn't unmute after muting

Ahh. I forgot about all that. I have pretty well given up on volti and switched to pasystray.

Offline

#12 2015-12-02 16:30:11

spacebear
Member
Registered: 2015-11-17
Posts: 10

Re: Hardware mute key doesn't unmute after muting

I have tried the first 3 solutions. I think this is an issue with volti.

since volti is picking up my hardware keys, and it muting, but I also cannot unmute with volti so my hardware keys aren't the issue it seems, works on other linux distros just fine.

any ideas to replace or fix volti?

Offline

#13 2015-12-02 16:49:16

damo
....moderator....
Registered: 2015-08-20
Posts: 6,732

Re: Hardware mute key doesn't unmute after muting

spacebear wrote:

....
any ideas to replace or fix volti?

Yes - search the forums for "replace volti"  tongue

https://forums.bunsenlabs.org/viewtopic.php?id=315


Be Excellent to Each Other...
The Bunsenlabs Lithium Desktop » Here
FORUM RULES and posting guidelines «» Help page for forum post formatting
Artwork on DeviantArt  «» BunsenLabs on DeviantArt

Offline

#14 2015-12-02 20:12:33

spacebear
Member
Registered: 2015-11-17
Posts: 10

Re: Hardware mute key doesn't unmute after muting

damo wrote:
spacebear wrote:

....
any ideas to replace or fix volti?

Yes - search the forums for "replace volti"  tongue

https://forums.bunsenlabs.org/viewtopic.php?id=315

Thank you that worked!!!!!!

Offline

#15 2015-12-02 20:26:39

spacebear
Member
Registered: 2015-11-17
Posts: 10

Re: Hardware mute key doesn't unmute after muting

ok update, I have the mute key working correctly but now my volume up and down aren't working (had to disable xfce volume keys)

Offline

#16 2015-12-02 20:32:11

damo
....moderator....
Registered: 2015-08-20
Posts: 6,732

Re: Hardware mute key doesn't unmute after muting

If these command work, you can set keybinds for them:

amixer set master  5%+
amixer set master  5%-

Be Excellent to Each Other...
The Bunsenlabs Lithium Desktop » Here
FORUM RULES and posting guidelines «» Help page for forum post formatting
Artwork on DeviantArt  «» BunsenLabs on DeviantArt

Offline

Board footer

Powered by FluxBB