You are not logged in.

#1 2019-01-24 21:30:48

THX1138
Member
Registered: 2019-01-14
Posts: 197

Can someone help me start with dmenu, please

I have just found dmenu and it looks like a really useful thing.
Unfortunately I cant find many sites or videos that show just simple basic
things such as how to use it to launch, for example, firefox,
I have, so far learnt how to start dmenu and make it appear at the bottom
of the screen.

The people who are showing how to do stuff are
talking about very advanced things. Just a few pointers toward some
cool but noob tips and tricks would be nice, or even just a few links to some noob
tutorials


The telephone is an antiquity - you never know who is calling, there is no image, it is an outmoded product which constantly disrupts work (Ralf Hutter (Kraftwerk)) ps: my wife knows how much I dislike being disrupted at Work - Ralf Hutter hit the nail on the head there

Offline

#2 2019-01-24 21:38:28

damo
....moderator....
Registered: 2015-08-20
Posts: 5,057

Re: Can someone help me start with dmenu, please

Start typing the name of the executable - "firefox" is the first item after typing "fir".

Menu -> Help & Resources -> dmenu (this runs 'man dmenu' BTW)


Be Excellent to Each Other...

FORUM RULES and posting guidelines «» Help page for forum post formatting
Artwork on DeviantArt  «» BunsenLabs on DeviantArt

Offline

#3 2019-01-24 22:04:20

THX1138
Member
Registered: 2019-01-14
Posts: 197

Re: Can someone help me start with dmenu, please

Oh no - i never saw dmenu in there (facepalms)
I suddenly got inspired and installed i3 desktop and played with dmenu in that
then I got it working in openbox - i never realised it was a feature of bunsen
hahaha - this is typical of me
the answer is always staring me in the face and I never see it till
someonelse switches the light on. hahaha I should be ok for a while now
until I get a bit more advanced

thanks anyway


The telephone is an antiquity - you never know who is calling, there is no image, it is an outmoded product which constantly disrupts work (Ralf Hutter (Kraftwerk)) ps: my wife knows how much I dislike being disrupted at Work - Ralf Hutter hit the nail on the head there

Offline

#4 2019-01-25 00:09:13

damo
....moderator....
Registered: 2015-08-20
Posts: 5,057

Re: Can someone help me start with dmenu, please

It's also in the keybinds shown in the default conky wink

Maybe you should go through Introduction to the BunsenLabs Desktop in the "Getting Started" forum section?


Be Excellent to Each Other...

FORUM RULES and posting guidelines «» Help page for forum post formatting
Artwork on DeviantArt  «» BunsenLabs on DeviantArt

Offline

#5 2019-01-25 06:18:52

ohnonot
...again
Registered: 2015-09-29
Posts: 3,909
Website

Re: Can someone help me start with dmenu, please

usually you don't want dmenu itself (that's for building your own dynamic menus), but "dmenu_run", also part of the dmenu package, accessed with hotkeys already present in BL.
dmenu_run is a shell script, have a look at it!

you choose entries by typing letters. when the proper entry is highlighted you just press enter.

btw, i have extended my dmenu_run to sort entries by last access:

#!/bin/dash

#----
# Modified dmenu_run from suckless, that uses an history file to store
# the most recent commands introduced and display them the first ones
# on the list.
#
# Requires dmenu, ed and stest
#----

HISTORY=${XDG_CACHE_HOME:-"$HOME/.cache"}/dmenu_run_hist_history
# the same cache as used by vanilla dmenu_run
CACHE=${XDG_CACHE_HOME:-"$HOME/.cache"}/dmenu_run

cmd=$(
    IFS=:
    if stest -dqr -n "$CACHE" $PATH; then
            stest -flx $PATH | sort -u | tee "$CACHE" | cat "$HISTORY" - | dmenu "$@"
    else
        cat "$HISTORY" "$CACHE" | dmenu "$@"
    fi
)
dash -c "$cmd" &

{ # Update history in background
    [ -z $cmd ] || ! hash ${cmd%% *} && exit
    ed -s "$HISTORY"  <<EOF || echo $cmd > "$HISTORY"
g/^${cmd}$/d
1i
$cmd
.
wq
EOF
} &

Offline

#6 2019-01-25 08:53:10

malm
jgmenu developer
Registered: 2016-10-13
Posts: 480
Website

Re: Can someone help me start with dmenu, please

dmenu_run

Offline

#7 2019-01-25 10:26:31

THX1138
Member
Registered: 2019-01-14
Posts: 197

Re: Can someone help me start with dmenu, please

Yeah I figured it all out - it's simple when you realise that it's all there
It's a great little program but not what I thought it was.
I thought it was basically a text version of tint2 and I really like that dmenu 
aesthetic. Tint2 is a bit too, erm, what's the word.... icony, iconed, (iconic?)
I'm just seeing how far I can rice my bunsenlabs at the moment.


The telephone is an antiquity - you never know who is calling, there is no image, it is an outmoded product which constantly disrupts work (Ralf Hutter (Kraftwerk)) ps: my wife knows how much I dislike being disrupted at Work - Ralf Hutter hit the nail on the head there

Offline

#8 2019-01-25 13:38:16

PackRat
jgmenu user Numero Uno
Registered: 2015-10-02
Posts: 1,089

Re: Can someone help me start with dmenu, please

tint2 is a bit too, erm, what's the word.... icony, iconed, (iconic?)

Easy enough to change tint2 to text instead of icons:

task_icon = boolean (0 or 1) : Whether to display the task icon.
task_text = boolean (0 or 1) : Whether to display the task text.

tint2 configuration options

As I recall, there should be a menu option to edit the tint2rc.

Last edited by PackRat (2019-01-25 13:38:44)


You must unlearn what you have learned.
    -- yoda

Offline

#9 2019-01-25 17:05:25

THX1138
Member
Registered: 2019-01-14
Posts: 197

Re: Can someone help me start with dmenu, please

Easy enough to change tint2 to text instead of icons:

task_icon = boolean (0 or 1) : Whether to display the task icon.
task_text = boolean (0 or 1) : Whether to display the task text.

tint2 configuration options

As I recall, there should be a menu option to edit the tint2rc.


yes but not the launcher. The launcher appears to be icon only


The telephone is an antiquity - you never know who is calling, there is no image, it is an outmoded product which constantly disrupts work (Ralf Hutter (Kraftwerk)) ps: my wife knows how much I dislike being disrupted at Work - Ralf Hutter hit the nail on the head there

Offline

#10 2019-01-25 20:52:34

damo
....moderator....
Registered: 2015-08-20
Posts: 5,057

Re: Can someone help me start with dmenu, please

THX1138 wrote:

yes but not the launcher. The launcher appears to be icon only

So use a button instead of a launcher - you can then have text instead of an icon.

(Why do I have to repeatedly point you at the Help & Resources item in the main menu? hmm)


Be Excellent to Each Other...

FORUM RULES and posting guidelines «» Help page for forum post formatting
Artwork on DeviantArt  «» BunsenLabs on DeviantArt

Offline

#11 2019-01-25 21:55:03

THX1138
Member
Registered: 2019-01-14
Posts: 197

Re: Can someone help me start with dmenu, please

Why do I have to repeatedly point you at the Help & Resources item in the main menu?

well thats why youre part of a elite team of bright people cos you read things once and it all makes sense and I'm just normal and it takes a while for things to make sense, so I experiment a lot and make changes to things on my understanding of what I have read and it fails and then suddenly after more experiments it becomes obvious, or else I have to ask others to help me. I do computers the hard way. I stick at it and do experiment after experiment and I only ask after all my google searches and all my forum searches and all my theory runs out. Some people can learn to build a satellite by reading about it, me I would have to build a few failures before getting it right

Last edited by THX1138 (2019-01-25 22:11:32)


The telephone is an antiquity - you never know who is calling, there is no image, it is an outmoded product which constantly disrupts work (Ralf Hutter (Kraftwerk)) ps: my wife knows how much I dislike being disrupted at Work - Ralf Hutter hit the nail on the head there

Offline

#12 2019-01-25 21:58:05

Bearded_Blunder
Dodging A Bullet
From: Seat: seat0; vc7
Registered: 2015-09-29
Posts: 730

Re: Can someone help me start with dmenu, please

plus like me you have to remember things are in the menu... i never remember the package search entry I always do <search engine> debian package some-package .. remembering is *hard*


Blessed is he who expecteth nothing, for he shall not be disappointed...
If there's an obscure or silly way to break it, but you don't know what.. Just ask me

Offline

#13 2019-01-26 16:02:06

damo
....moderator....
Registered: 2015-08-20
Posts: 5,057

Re: Can someone help me start with dmenu, please

THX1138 wrote:

Why do I have to repeatedly point you at the Help & Resources item in the main menu?

well thats why youre part of a elite team of bright people cos you read things once and it all makes sense ...t

That's not the point. There is a Help menu so that people can be pointed in the right direction to start with, so they don't have to ask questions which are readily answered there. Fair enough if it still needs clarifying for you, but at least show you made an effort.

Forum Rules / General Guidelines

Forum Rules wrote:

If you are seeking help, make sure to have done your fair share of homework to the best of your ability by searching the forums or the internet before wasting other's time.


Be Excellent to Each Other...

FORUM RULES and posting guidelines «» Help page for forum post formatting
Artwork on DeviantArt  «» BunsenLabs on DeviantArt

Offline

#14 2019-01-26 17:36:28

THX1138
Member
Registered: 2019-01-14
Posts: 197

Re: Can someone help me start with dmenu, please

Fair enough if it still needs clarifying for you, but at least show you made an effort.

I did make an effort I was searching a long time in the wrong place, obviously, before I asked the question, but thanks for the answer anyway. If you like I will post my tint2 configs so you can see that I have learnt it pretty well and even added a menu to tint2, jgmenu, and found buttons to be far easier to work with than launchers. So yes, thanks for the help. Just to be certain though, exactly what would "showing I made an effort" look like? What do I have to do to prove that.

Last edited by THX1138 (2019-01-26 17:37:07)


The telephone is an antiquity - you never know who is calling, there is no image, it is an outmoded product which constantly disrupts work (Ralf Hutter (Kraftwerk)) ps: my wife knows how much I dislike being disrupted at Work - Ralf Hutter hit the nail on the head there

Offline

#15 2019-01-26 21:45:59

hhh
Meep!
Registered: 2015-09-17
Posts: 8,316
Website

Re: Can someone help me start with dmenu, please

PackRat wrote:

tint2 is a bit too, erm, what's the word.... icony, iconed, (iconic?)

Easy enough to change tint2 to text instead of icons:

task_icon = boolean (0 or 1) : Whether to display the task icon.
task_text = boolean (0 or 1) : Whether to display the task text.

tint2 configuration options

As I recall, there should be a menu option to edit the tint2rc.

If there was one thing I could really change in BL, it would be to migrate from tint2 to xfce4-panel in deskbar mode. So much easier to configure.

Scrot in a few minutes, I actually am using tint2 ATM so I'll have to install xfce4-panel and configure it. I also need to reboot to that partition. I'm guessing 20 minutes, tops.

Synchronize watches, and... GO!

Offline

#16 2019-01-26 21:59:29

hhh
Meep!
Registered: 2015-09-17
Posts: 8,316
Website

Re: Can someone help me start with dmenu, please

Times up, hands in the air!

Screenshot_2019-01-26_16-58-03.th.png

Crushed it, 14 minutes.

Offline

#17 2019-01-27 07:20:45

ohnonot
...again
Registered: 2015-09-29
Posts: 3,909
Website

Re: Can someone help me start with dmenu, please

@THX1138
I 100% agree with damo's post #13.
And I'm sure it was meant like "it's fine, just remember next time", so let's not start a discussion about it.

Offline

#18 2019-01-27 14:40:14

THX1138
Member
Registered: 2019-01-14
Posts: 197

Re: Can someone help me start with dmenu, please

hhh wrote:

If there was one thing I could really change in BL, it would be to migrate from tint2 to xfce4-panel in deskbar mode. So much easier to configure.

Actually I have been using xfce for about 3 years and wanted to get back to openbox again.
I use BlackBox for windows on my windows computers


The telephone is an antiquity - you never know who is calling, there is no image, it is an outmoded product which constantly disrupts work (Ralf Hutter (Kraftwerk)) ps: my wife knows how much I dislike being disrupted at Work - Ralf Hutter hit the nail on the head there

Offline

#19 2019-01-27 15:18:22

S7.L
Member
Registered: 2018-09-16
Posts: 338

Re: Can someone help me start with dmenu, please

THX1138 wrote:
hhh wrote:

If there was one thing I could really change in BL, it would be to migrate from tint2 to xfce4-panel in deskbar mode. So much easier to configure.

Actually I have been using xfce for about 3 years and wanted to get back to openbox again.
I use BlackBox for windows on my windows computers

Can that be done microsoft windows?

Offline

#20 2019-01-27 15:31:27

damo
....moderator....
Registered: 2015-08-20
Posts: 5,057

Re: Can someone help me start with dmenu, please

S7.L wrote:

...
Can that be done microsoft windows?

bb4win. They wanted one of my dark OB themes a while ago.


Be Excellent to Each Other...

FORUM RULES and posting guidelines «» Help page for forum post formatting
Artwork on DeviantArt  «» BunsenLabs on DeviantArt

Offline

#21 2019-01-27 15:52:27

S7.L
Member
Registered: 2018-09-16
Posts: 338

Re: Can someone help me start with dmenu, please

damo wrote:
S7.L wrote:

...
Can that be done microsoft windows?

bb4win. They wanted one of my dark OB themes a while ago.

Well there you go. I think windows uses dwm as well dont they?

Last edited by S7.L (2019-01-27 15:53:12)

Offline

#22 2019-01-27 18:35:03

ohnonot
...again
Registered: 2015-09-29
Posts: 3,909
Website

Re: Can someone help me start with dmenu, please

THX1138 wrote:

I use BlackBox for windows on my windows computers

hey, so did i before i started using linux!
here.
but it didn't take me long to figure it's cleaner to just go the whole way.
there was something called fluxbuntu then...

anyhow, bb4win still alive, heh? cool.
what window version do you use it on?

Offline

#23 2019-01-27 22:11:09

THX1138
Member
Registered: 2019-01-14
Posts: 197

Re: Can someone help me start with dmenu, please

ohnonot wrote:

hey, so did i before i started using linux!
here.
but it didn't take me long to figure it's cleaner to just go the whole way.
there was something called fluxbuntu then...

anyhow, bb4win still alive, heh? cool.
what window version do you use it on?

Actually I use it on a windows 7 installation that I use as a sort of backup machine, it's an old lenovo thinkcentre. I use that for when my main computer (a big beast of an i7 quadcore) is out of action due to cleaning out the dust or making hardware changes etc.
I never tried it on windows 10 yet, mainly because I rarely boot into win 10 except to play star trek online. I used to be on the blackbox4windows forums a lot for a little while but then sort of drifted away. I was looking at some posts i made there for the first time in a couple of years.
I was over there seeing what the challenges would be of getting it to work with windows 10
I think I drifted away because I may have tried it on win 10 and failed, I dont know
I find it difficult to remember what I did last week never mind 2 or 3 years ago hahaha

I was VERY impressed with that theme and layout of yours it looked great
Ill try showing you a couple of my themes I made over there if I can find them

Last edited by THX1138 (2019-01-27 22:14:21)


The telephone is an antiquity - you never know who is calling, there is no image, it is an outmoded product which constantly disrupts work (Ralf Hutter (Kraftwerk)) ps: my wife knows how much I dislike being disrupted at Work - Ralf Hutter hit the nail on the head there

Offline

#24 2019-01-28 01:50:05

hhh
Meep!
Registered: 2015-09-17
Posts: 8,316
Website

Re: Can someone help me start with dmenu, please

THX1138 wrote:
hhh wrote:

If there was one thing I could really change in BL, it would be to migrate from tint2 to xfce4-panel in deskbar mode. So much easier to configure.

Actually I have been using xfce for about 3 years and wanted to get back to openbox again.
I use BlackBox for windows on my windows computers

You can use xfce-panel with any window manager, I believe. Use the --no-recommends switch when installing it and it won't drag any more of Xfce in with it...

sudo apt install --no-install-recommends xfce4-panel

Offline

#25 2019-01-28 20:19:00

THX1138
Member
Registered: 2019-01-14
Posts: 197

Re: Can someone help me start with dmenu, please

I always thought that defeated the point of openbox. Whenever I get bored of openbox I go to xfce but I find it just as cumbersome and odd looking on my screen as gnome or something like that. when I get bored of xfce i go to openbox.I sort of hover between the two but dont like mixing them


The telephone is an antiquity - you never know who is calling, there is no image, it is an outmoded product which constantly disrupts work (Ralf Hutter (Kraftwerk)) ps: my wife knows how much I dislike being disrupted at Work - Ralf Hutter hit the nail on the head there

Offline

Board footer

Powered by FluxBB