You are not logged in.

#1 2015-11-04 20:25:42

Head_on_a_Stick
Member
From: London
Registered: 2015-09-29
Posts: 8,759
Website

Unable to un-mute sound from multimedia key or volti icon

If the sound is muted then it remains muted until pavucontrol or alsamixer (or `amixer`) is used -- the mute key does not toggle the setting.

This is a known issue.

I've fixed this in my system by adding this stanza to the keybinds section of ~/.config/openbox/rc.xml

    <keybind key="XF86AudioMute">
      <action name="Execute">
        <command>amixer set -D pulse Master toggle</command>
      </action>
    </keybind>

Perhaps this should be added to the stock rc.xml?


“Et ignotas animum dimittit in artes.” — Ovid, Metamorphoses, VIII., 18.

Forum Rules   •   How to report a problem   •   Software that rocks

Offline

#2 2015-11-04 21:00:06

hhh
Meep!
Registered: 2015-09-17
Posts: 9,905
Website

Re: Unable to un-mute sound from multimedia key or volti icon

Head_on_a_Stick wrote:

If the sound is muted then it remains muted until pavucontrol or alsamixer (or `amixer`) is used -- the mute key does not toggle the setting.

No, that's not what happens for me. I mute sound either with my keyboard mute button or volti>right-click>quiet, and unmuting it shows that sound is back because alsa has been unmuted. But there is no sound, because pulseaudio is still muted and remains that way until I open pavucontrol, navigate to the Output tab and unmute it there.

I believe this is the (awfully titled) bug, with many workarounds that don't work...
https://bugs.launchpad.net/xfce4-volumed/+bug/883485

It was because of the Ubuntu fix reported in that bug that we backported xfce4-volumed and added it to our repo. Installing that package WFM, but I still get screwy behavior like pavucontrol's output getting stuck on, crap I can't remember, Analog Sound, so I lose sound if I plug in or unplug headphones since it doesn't switch to Headphones or Internal speaker.

I'm on my new Bunsen install now but I'll have to install pulseaudio again to test your workaround (removing it is the simplest fix for me.) I'll post back in a bit.

Offline

#3 2015-11-04 21:05:01

hhh
Meep!
Registered: 2015-09-17
Posts: 9,905
Website

Re: Unable to un-mute sound from multimedia key or volti icon

Confirmed that I can also unmute via alsamixer.

Offline

#4 2015-11-04 21:05:01

Head_on_a_Stick
Member
From: London
Registered: 2015-09-29
Posts: 8,759
Website

Re: Unable to un-mute sound from multimedia key or volti icon

hhh wrote:

I mute sound either with my keyboard mute button or volti>right-click>quiet, and unmuting it shows that sound is back because alsa has been unmuted. But there is no sound, because pulseaudio is still muted and remains that way until I open pavucontrol, navigate to the Output tab and unmute it there.

This is the behaviour I observe -- the notification and icon show the sound as un-muted but `alsamixer` shows it as muted (and it is).

The `amixer` command triggers the notification *and* toggles the setting.


“Et ignotas animum dimittit in artes.” — Ovid, Metamorphoses, VIII., 18.

Forum Rules   •   How to report a problem   •   Software that rocks

Offline

#5 2015-11-04 21:13:27

hhh
Meep!
Registered: 2015-09-17
Posts: 9,905
Website

Re: Unable to un-mute sound from multimedia key or volti icon

I figured I was just repeating what you said in a different way.

Hey, that rc.xml command WFM, nice brother! Sadly, it doesn't help if you're using Volti>right-click>(un)Mute.

I must be mis-understanding amixer, I'm running it in a terminal and I just get...

$ amixer
Simple mixer control 'Master',0
  Capabilities: pvolume pswitch pswitch-joined
  Playback channels: Front Left - Front Right
  Limits: Playback 0 - 65536
  Mono:
  Front Left: Playback 19193 [29%] [off]
  Front Right: Playback 19193 [29%] [off]
Simple mixer control 'Capture',0
  Capabilities: cvolume cswitch cswitch-joined
  Capture channels: Front Left - Front Right
  Limits: Capture 0 - 65536
  Front Left: Capture 10386 [16%] [on]
  Front Right: Capture 10386 [16%] [on]

Offline

#6 2015-11-04 21:17:08

hhh
Meep!
Registered: 2015-09-17
Posts: 9,905
Website

Re: Unable to un-mute sound from multimedia key or volti icon

'man amixer' isn't enlightening me.

Offline

#7 2015-11-04 21:21:18

Head_on_a_Stick
Member
From: London
Registered: 2015-09-29
Posts: 8,759
Website

Re: Unable to un-mute sound from multimedia key or volti icon

hhh wrote:

I must be mis-understanding amixer

Yeah, the syntax is a b*tch big_smile

Just running `amixer` with no arguments lists the current setting.

Look at the "Examples" section of amixer(1)


“Et ignotas animum dimittit in artes.” — Ovid, Metamorphoses, VIII., 18.

Forum Rules   •   How to report a problem   •   Software that rocks

Offline

#8 2015-11-04 21:40:54

Head_on_a_Stick
Member
From: London
Registered: 2015-09-29
Posts: 8,759
Website

Re: Unable to un-mute sound from multimedia key or volti icon

Bugger, the volume up/down keybinds don't work now hmm

Had to add these as well:

    <keybind key="XF86AudioRaise">
      <action name="Execute">
        <command>amixer set -D pulse Master 5%+</command>
      </action>
    </keybind>
    <keybind key="XF86AudioLower">
      <action name="Execute">
        <command>amixer set -D pulse Master 5%-</command>
      </action>
    </keybind>

“Et ignotas animum dimittit in artes.” — Ovid, Metamorphoses, VIII., 18.

Forum Rules   •   How to report a problem   •   Software that rocks

Offline

#9 2015-11-04 21:46:52

hhh
Meep!
Registered: 2015-09-17
Posts: 9,905
Website

Re: Unable to un-mute sound from multimedia key or volti icon

They still work for me, but unmuting via Volti isn't effected, as I said, though Volti does give proper visual feedback for the multimedia keys.

Offline

Board footer

Powered by FluxBB