You are not logged in.

#1 2021-10-09 20:41:20

hhh
Meep!
Registered: 2015-09-17
Posts: 12,498
Website

Conky RAM ouput

Posting this here because, even though it's an issue I noticed a long, long time ago, I'm using a brand new Bullseye/Beryllium install (though I have already removed at-spi2-core and xfce4-clipman), so moving forward. The scrot...

https://i.imgur.com/qkf01HJ.png

https://imgur.com/a/0rHcsHz

Why is it 300 in neofetch and lxtask but over 500 with the default BL conky config?

-edit- Dang, nice desktop. Good job, Team!

Offline

#2 2021-10-10 08:51:43

ceeslans
Member
Registered: 2015-09-30
Posts: 113

Re: Conky RAM ouput

The problem with Conky reporting such oversized-memory values only started occurring with conky version 1.11.6 ( --> which is exactly the version that ships with Debian bullseye and MX-Linux). Apparently this was patched in conky version 1.12.2.   This build has only reached Arch, Gentoo and Fedora repositories, but not Debian or any of its derivatives (afaik).
There are some workarounds (see forum post https://forums.bunsenlabs.org/viewtopic … 88#p111888 back in March this year) - or you could downgrade to the buster version 1.10.8, which also works perfectly in bullseye.

Offline

#3 2021-10-10 20:05:22

hhh
Meep!
Registered: 2015-09-17
Posts: 12,498
Website

Re: Conky RAM ouput

Great info, I'll test it when I can (downgrading). Thanks!

Offline

#4 2021-10-10 20:56:29

hhh
Meep!
Registered: 2015-09-17
Posts: 12,498
Website

Re: Conky RAM ouput

I had time. Dagnabbit, same result...

Jtd5PBzt.png

Which sucks. It makes BL look bloated, when in fact it is lean and mean. Just look!

CG2AR7ut.png

Offline

#5 2021-10-11 05:54:02

ohnonot
...again
Registered: 2015-09-29
Posts: 5,568

Re: Conky RAM ouput

https://www.linuxatemyram.com/

Sure it's a bug?
The conky manual mentions a configuration setting that could have an influence here:
no_buffers
Is it set to true?

Always compare to

free -h

output - who knows what sort of values lxtask uses.


Give to COVAX! Here or here. (explanation)
My Repos: notabug | framagit

Offline

#6 2021-10-11 10:40:09

napcok
Member
From: Poland
Registered: 2018-12-22
Posts: 10
Website

Re: Conky RAM ouput

In recent Conky version $mem is calculated as MemTotal - MemAvailable.

If you need old behaviour replace $mem with $legacymem in your config smile

Last edited by napcok (2021-10-11 10:44:44)

Offline

#7 2021-10-11 17:13:08

ceeslans
Member
Registered: 2015-09-30
Posts: 113

Re: Conky RAM ouput

napcok wrote:

In recent Conky version $mem is calculated as MemTotal - MemAvailable.

If you need old behaviour replace $mem with $legacymem in your config smile

The $legacymem setting is only implemented in conky v/ 1.12.2 - up. Whereas debian bullseye only offers conky v/1.11.6

Obviously, opinions differ about 'correct' memory consumption values, ie [usedmem] as reported in lxtask and conky v.1.9/1.10 - or [memtotal - memavailable] as reported in neofetch and conky v.1.11.6-up ...

Last edited by ceeslans (2021-10-12 16:33:48)

Offline

#8 2021-10-11 19:40:35

hhh
Meep!
Registered: 2015-09-17
Posts: 12,498
Website

Re: Conky RAM ouput

It's fine. I'm just relieved to know that BL isn't actually using nearly as much RAM in idle as GNOME does!

It does look bad from a PR standpoint... you install BL and the desktop shows RAM usage that's almost double what is really being used. Then you get the reviews, "RAM usage was a bit high..."

Offline

#9 2021-10-17 08:16:57

johnraff
nullglob
From: Nagoya, Japan
Registered: 2015-09-09
Posts: 8,424
Website

Re: Conky RAM ouput

hhh wrote:

It does look bad from a PR standpoint... you install BL and the desktop shows RAM usage that's almost double what is really being used. Then you get the reviews, "RAM usage was a bit high..."

True. For example:
http://www.tuxmachines.org/node/156517


...elevator in the Brain Hotel, broken down but just as well...
( a boring Japan blog (currently paused), idle Twitterings and GitStuff )

Introduction to the Bunsenlabs Lithium Desktop

Offline

Board footer

Powered by FluxBB