You are not logged in.

#1 2021-03-05 12:46:17

beelbee
New Member
Registered: 2021-03-05
Posts: 2

Autostart Pico8

Hello,

I have BL Lithium installed on an Asus eeePC 701.

I have pico8 "installed" (directory copied to documents) which runs fine

All makes a nice little computer for my boy to play around with (he's expressed an interest in "coding" so I want to give him a playground similar to what I had.  He likes some of the games and is eager to poke around)

What I would like to do is have it boot more or less straight into pico8 on startup (if i could skip the login that would be great, but not essential) and then shutdown asap when pico8 is closed.

Any advice?

Thanks

B

Offline

#2 2021-03-05 18:48:51

ohnonot
...again
Registered: 2015-09-29
Posts: 5,383
Website

Re: Autostart Pico8

Hm, I don't know pico8 but if you know the (terminal) command to start it, you just put that in $HOME/.config/bunsen/autostart, probably towards the end or with a trailing ampersand:
~~~
$HOME/documents/...../pico8 &
~~~
If that works there's ways to make it much more elegant.
No network access? No panel? Maybe even no windowmanager at all?

The shutdown part is a bit trickier I think.


Please use CODE tags for code.
Search youtube without a browser: repo | thread
BL quote proposals to this thread please.
my repos / my repos

Offline

#3 2021-03-06 15:25:26

beelbee
New Member
Registered: 2021-03-05
Posts: 2

Re: Autostart Pico8

ohnonot wrote:

Hm, I don't know pico8 but if you know the (terminal) command to start it, you just put that in $HOME/.config/bunsen/autostart, probably towards the end or with a trailing ampersand:
~~~
$HOME/documents/...../pico8 &
~~~
If that works there's ways to make it much more elegant.
No network access? No panel? Maybe even no windowmanager at all?

The shutdown part is a bit trickier I think.

Thanks!!

It works!

that's a good start. smile smile


Would it be possible start pico8 up before the desktop as  I don't really need it.  Ideally I don't even need a login.

The app runs fullscreen so only minimal support for windowing etc is needed.

Still need to tackle the shutdown.  I tried adding sudo shutdown to the script after it called pico8.  No joy.....

Offline

#4 2021-03-07 16:14:18

ohnonot
...again
Registered: 2015-09-29
Posts: 5,383
Website

Re: Autostart Pico8

That's all a bit more compicated.
Firstly, you could put pico8 right at the top of autostart and delete (or comment out) all the rest. Better to have a backup though.
That means no panels, conkys or networkmanagers are loaded.
If that still works for you, you could try replacing the openbox session with your pico8 session:

sudo -i
cd /usr/share/xsessions
cp openbox.desktop pico8.desktop
nano pico8.desktop

Be careful rummaging around as root.
Edit the pico8.desktop file to your liking, save it, and reboot.
Now the display manager should offer a pico8 session as well.

Last edited by ohnonot (2021-03-07 16:14:43)


Please use CODE tags for code.
Search youtube without a browser: repo | thread
BL quote proposals to this thread please.
my repos / my repos

Offline

Board footer

Powered by FluxBB