You are not logged in.

#1 2021-02-28 16:59:29

sleekmason
zoom
Registered: 2018-05-22
Posts: 608
Website

[Solved] Conky 1.11.6-2 (Bullseye/Sid) shows wrong values

I am having issues with incorrect values for ram and net upspeed/downspeed in Sid, but do not believe this is a Conky issue as such.

I downgraded Conky to 1.10.8-1 and received the same errors.
It could also be just my computer (see below), or a missing package? 

Basically, Conky is reading ram 200MB +- on the heavy side, and the addition does not appear to be coming from any of the other values in:

free -h

The upspeed/downspeed values for wifi are now a decimal point off. (844.00 is now 84.400)


So, Conky doesn't seem to be the issue because the downgraded package does the same? (been around long enough to put a question mark on that).

What could/would the problem item be?  Some sensor package it reads?  - different Kernel values in 5.10? <-- No, not this either.

Searched and found similar issues from people online, but no solutions. (Not a buffers problem).
I reckon the Conky folk here would know a solution if anybody would.

I also don't know if this gets ironed out before switching to Bullseye or not.  Found questions online since last August.  Seems like an answer should already exist.


*Edit - I suppose It could just be my computer, not a Conky issue at all? (Doesn't seem there is much about the problem online).

sleekmason@ai:~$ inxi
CPU: Dual Core Pentium T4300 (-MCP-) speed/min/max: 2095/1200/2100 MHz 
Up: 25m Mem: 1001.3/1950.6 MiB (51.3%) 
Storage: 149.05 GiB (33.6% used)

Can post whatever may be needed.

Maybe the kernels have finally caught up to me? Meaning, at some point, the problems begin with newer kernels and older hardware. (2008-2009 year Dell Studio).

Edit 2 - No, not the kernel itself, as I have used several of the 5.10 kernels on stable without problems. Should rule out the kernel.

So, Simple as a package missing maybe?

Last edited by sleekmason (2021-02-28 20:27:02)

Offline

#2 2021-02-28 19:43:26

napcok
Member
From: Poland
Registered: 2018-12-22
Posts: 9
Website

Re: [Solved] Conky 1.11.6-2 (Bullseye/Sid) shows wrong values

Hi,
I had the same problem with Conky showing inaccurate memory usage, it's easy to patch.
See more here: https://forum.maboxlinux.org/t/fixed-co … higher/369

Offline

#3 2021-02-28 20:26:26

sleekmason
zoom
Registered: 2018-05-22
Posts: 608
Website

Re: [Solved] Conky 1.11.6-2 (Bullseye/Sid) shows wrong values

napcok wrote:

Hi,
I had the same problem with Conky showing inaccurate memory usage, it's easy to patch.
See more here: https://forum.maboxlinux.org/t/fixed-co … higher/369

Thank you for the information. Too bad mabox isn't Debian. Would have been cool to just grab the deb from there until fixed. 

Looks like it is a Conky problem then, and should be fixed soon:)

Marking solved unless something new arises.

Offline

#4 2021-02-28 20:45:05

napcok
Member
From: Poland
Registered: 2018-12-22
Posts: 9
Website

Re: [Solved] Conky 1.11.6-2 (Bullseye/Sid) shows wrong values

No idea about DEB packaging but it can be patched by single command:

sed -i '251s/.*/    curmem = info.memmax - (info.memfree + info.buffers + info.cached + sreclaimable);/' ./src/linux.cc

Offline

#5 2021-02-28 21:37:18

DeepDayze
Like sands through an hourglass...
From: In Linux Land
Registered: 2017-05-28
Posts: 1,332

Re: [Solved] Conky 1.11.6-2 (Bullseye/Sid) shows wrong values

sleekmason wrote:
napcok wrote:

Hi,
I had the same problem with Conky showing inaccurate memory usage, it's easy to patch.
See more here: https://forum.maboxlinux.org/t/fixed-co … higher/369

Thank you for the information. Too bad mabox isn't Debian. Would have been cool to just grab the deb from there until fixed. 

Looks like it is a Conky problem then, and should be fixed soon:)

Marking solved unless something new arises.

Has this issue been reported upstream or a Debian bug report?


Real Men Use Linux

Offline

#6 2021-03-01 10:32:35

unklar
Back to the roots 1.9
From: #! BL
Registered: 2015-10-31
Posts: 1,554

Re: [Solved] Conky 1.11.6-2 (Bullseye/Sid) shows wrong values

sleekmason wrote:

I am having issues with incorrect values for ram and net upspeed/downspeed in Sid, but do not believe this is a Conky issue as such.

This behavior of the false statements of

downspeed
and
upspeed

I have seen here in sid(uction) on the systems I have set to
systemd-networkd for have switched to.  glasses

Offline

#7 2021-03-01 13:31:14

Nili
Member
From: $HOME/♫♪
Registered: 2015-09-30
Posts: 1,020
Website

Re: [Solved] Conky 1.11.6-2 (Bullseye/Sid) shows wrong values

There is a bug thread opened regarding not accurate RAM memory usage on Conky.
https://github.com/brndnmtthws/conky/issues/995

Current Conky from Debian Testing/Sid 1.11.6-2 suffers the same concern,
Not accurate on my Devuan/Debian testing also.

A temporary solution until it is finally resolved. Those code reads properly from "free -m" like:
Used/Free %Percentage
611/1700 25%

free -h --si | awk 'NR==2{printf "%s/%s",$3,$4}'; free -m | awk 'NR==2{printf" %u%%\n",$3*100/$2 }'

for conky

${exec free -h --si | awk 'NR==2{printf "%s/%s",$3,$4}'; free -m | awk 'NR==2{printf" %u%%\n",$3*100/$2 }'}

or more shorlty:
10% in Use

free -m | awk '/Mem:/ { printf("%u%%", $3/$2*100) }'

for conky

${exec free -m | awk '/Mem:/ { printf("%u%%", $3/$2*100) }'}

I wish conky gurus will provide a final fix shortly.

Last edited by Nili (2021-03-01 13:46:43)


Fedora (Workstation Edition)
Devuan (Testing)
\m/ Ijime, Dame, Zettai「イジメ、ダメ、ゼッタイ」\m/
digdeeper

Offline

#8 2021-03-01 13:39:49

DeepDayze
Like sands through an hourglass...
From: In Linux Land
Registered: 2017-05-28
Posts: 1,332

Re: [Solved] Conky 1.11.6-2 (Bullseye/Sid) shows wrong values

Nice workaround, @Nili and perhaps that patch suggested by @napcok should be tested and maybe offered to upstream?


Real Men Use Linux

Offline

#9 2021-03-01 13:44:13

Nili
Member
From: $HOME/♫♪
Registered: 2015-09-30
Posts: 1,020
Website

Re: [Solved] Conky 1.11.6-2 (Bullseye/Sid) shows wrong values

Why not, if napcok goes to conky github issues and suggests it in the hope that they approve it, maybe we can get a quick solution.


Fedora (Workstation Edition)
Devuan (Testing)
\m/ Ijime, Dame, Zettai「イジメ、ダメ、ゼッタイ」\m/
digdeeper

Offline

#10 2021-03-01 15:44:53

napcok
Member
From: Poland
Registered: 2018-12-22
Posts: 9
Website

Re: [Solved] Conky 1.11.6-2 (Bullseye/Sid) shows wrong values

Memory bug is already patched upstream in git.
https://github.com/brndnmtthws/conky/co … e1b7382ce6

This is place from where I take "patch", I did not wrote it smile
I put info here, so anybody can compile conky with patch, or build patched deb package.

Anyway this bug will be squashed with next conky version release (sooner or later).

Last edited by napcok (2021-03-01 15:45:26)

Offline

#11 2021-03-01 17:04:06

DeepDayze
Like sands through an hourglass...
From: In Linux Land
Registered: 2017-05-28
Posts: 1,332

Re: [Solved] Conky 1.11.6-2 (Bullseye/Sid) shows wrong values

napcok wrote:

Memory bug is already patched upstream in git.
https://github.com/brndnmtthws/conky/co … e1b7382ce6

This is place from where I take "patch", I did not wrote it smile
I put info here, so anybody can compile conky with patch, or build patched deb package.

Anyway this bug will be squashed with next conky version release (sooner or later).

Thanks for the update and hopefully we'll see this even backported to earlier releases.

Your distro is pretty cool BTW.

Last edited by DeepDayze (2021-03-01 17:04:52)


Real Men Use Linux

Offline

#12 2021-03-01 21:43:45

sleekmason
zoom
Registered: 2018-05-22
Posts: 608
Website

Re: [Solved] Conky 1.11.6-2 (Bullseye/Sid) shows wrong values

Whats this? I leave for a few hours and you guys have it all sorted! smile

@napcok - Yeah, saw the patch was by the Conky author so figured it wouldn't be long before it entered sid.  No hurry for me, or I would try to patch it. - Mabox Is yours? Cool! Putting it on the list to check out when I get a chance:)

@DeepDayze - ^^ smile Yah, looks sorted soon.

@unklar - systemd-networkd - Do you have a line to use for this by any chance? ..&, Thank you:)

@Nili - Too Cool!  Thank you for the workaround:) Might just keep this one.

I use time in my head at work to go over problems and solutions (as much as I can anyway), and it is just neat as hell to come here afterwards and find others have been looking for solutions too!  You guys rock!

Last edited by sleekmason (2021-03-02 02:20:19)

Offline

#13 2021-03-02 15:54:37

unklar
Back to the roots 1.9
From: #! BL
Registered: 2015-10-31
Posts: 1,554

Re: [Solved] Conky 1.11.6-2 (Bullseye/Sid) shows wrong values

sleekmason wrote:

@unklar - systemd-networkd - Do you have a line to use for this by any chance? ..&, Thank you:)

^No, I do not have a line.  big_smile
It's a "few more lines" because their previous network has to be turned off completely and everything is switched to systemd(german).

and, that concerns primarily a PC with fixed LAN IP.

WLAN is a bit more complicated. This one stands out:

tknomanzr wrote:

Pottering has stated that systemd.networkd was not really designed for mobile profiles, nor does he intend to make it so. He recommends NetworkManager in that case. Given that it is all originating from the same camp, it is easy to see why he has taken that approach.

Searching the forum yields these two threads, with the one by @HoaS
is the starting point (please read the last post first)  smile

Offline

#14 2021-03-03 02:01:39

sleekmason
zoom
Registered: 2018-05-22
Posts: 608
Website

Re: [Solved] Conky 1.11.6-2 (Bullseye/Sid) shows wrong values

Nili wrote:

There is a bug thread opened regarding not accurate RAM memory usage on Conky.
https://github.com/brndnmtthws/conky/issues/995

Current Conky from Debian Testing/Sid 1.11.6-2 suffers the same concern,
Not accurate on my Devuan/Debian testing also.

A temporary solution until it is finally resolved. Those code reads properly from "free -m" like:
Used/Free %Percentage
611/1700 25%

free -h --si | awk 'NR==2{printf "%s/%s",$3,$4}'; free -m | awk 'NR==2{printf" %u%%\n",$3*100/$2 }'

for conky

${exec free -h --si | awk 'NR==2{printf "%s/%s",$3,$4}'; free -m | awk 'NR==2{printf" %u%%\n",$3*100/$2 }'}

or more shorlty:
10% in Use

free -m | awk '/Mem:/ { printf("%u%%", $3/$2*100) }'

for conky

${exec free -m | awk '/Mem:/ { printf("%u%%", $3/$2*100) }'}

I wish conky gurus will provide a final fix shortly.

------------

This took care of business nicely.

For my own uses, I cut down the line to just show the used ram.

${exec free -h --si | awk 'NR==2{printf $3}'}
free -h --si | awk 'NR==2{printf $3}'

I like that you showed both the terminal and conky lines. Thank you.)

---

@unklar -Thanks! I'll have a look.

Offline

#15 2021-03-03 04:41:05

DeepDayze
Like sands through an hourglass...
From: In Linux Land
Registered: 2017-05-28
Posts: 1,332

Re: [Solved] Conky 1.11.6-2 (Bullseye/Sid) shows wrong values

The terminal line works great for testing the formatting in a  terminal, then can be placed into the Conky exec{} statement when the format is to your liking.

Last edited by DeepDayze (2021-03-03 04:41:31)


Real Men Use Linux

Offline

#16 2021-03-03 17:28:03

Nili
Member
From: $HOME/♫♪
Registered: 2015-09-30
Posts: 1,020
Website

Re: [Solved] Conky 1.11.6-2 (Bullseye/Sid) shows wrong values

Those terminal commands may be used even on tint2 executors too or tint2.conf, Well, Glad if helped, those simple codes i got somewhere here on the forum by respected members.

By the way, yesterday Conky have released a new version.
https://github.com/brndnmtthws/conky/tags

See the list of changes here for anything interested.
https://github.com/brndnmtthws/conky/releases

Last edited by Nili (2021-03-03 17:29:03)


Fedora (Workstation Edition)
Devuan (Testing)
\m/ Ijime, Dame, Zettai「イジメ、ダメ、ゼッタイ」\m/
digdeeper

Offline

Board footer

Powered by FluxBB